Menu

Skal tandbørsten være elektrisk eller manuel?

08/12/2017 - Anbefales
Skal tandbørsten være elektrisk eller manuel?

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Når det kommer til tandbørster, har de fleste danskere en klar favorit. For mange er det en smagssag, om man er til den elektriske eller manuelle, men hvilken type gør egentlig tænderne mest rene?

Elektrisk bedst til bakterier

Et stort studie har vist, at den elektriske tandbørste er marginalt bedre til at fjerne bakteriebelægninger end den manuelle. Der sidder for eksempel en bakteriebelægning langs tandkødet, som man skal være opmærksom på at få børste væk. Her kan den elektriske bedre komme til, fordi den er rund. Uanset hvilken type tandbørste, man bruger, er det dog meget vigtigt, at man ikke børster for hårdt langs tandkødet og gnubber meget frem og tilbage. Det kan nemlig få tandkødet til at trække sig tilbage, og så kan du få problemer med tænderne.

Afhængigt af alder

Et studie har vist, at det især er en fordel at bruge eltandbørste, hvis man er ældre. Eltandbørstens store håndtag er nemlig nemmere at holde på, når fingrene med tiden bliver stivere. Samtidig er der mange plejehjem, der bruger eltandbørster, når der skal børstes tænder på de ældre. Hvis man bliver dement eller på anden måde får brug for hjælp til tandbørstningen, er det en fordel, at man i forvejen er bekendt med en eltandbørste. Derfor er det en god idé at begynde at bruge en eltandbørste, hvis man er oppe i årene.

For børn kan eltandbørsten også være en god idé. Den er nemlig sjovere at bruge, og derfor kan den hjælpe tandbørstningen på vej i de første år.

Brug det, der passer dig bedst

Det er dog meget forskelligt, hvad man foretrækker. Nogle synes, at den manuelle tandbørste kommer bedre omkring, og at eltandbørsten er svær at styre. Det vigtigste er, at du bruger den type tandbørste, der passer til dig. Når det er sagt, er eltandbørsten dog ikke dårligere end den manuelle – tværtimod.

Faktisk kan det være en fordel at bruge begge typer tandbørster, fx ved at bruge den manuelle om morgenen og den elektriske om aftenen. På den måde får du alle fordelene fra dem begge.